Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Οκάρο Γουάϊτ: "Η απόρριψη σε κάνει πιο δυνατό"



Μετά το «double-double» (27 π., 11 ρ.) απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο Οκάρο Γουάιτ μιλάει στο SDNA για την Τζαμάικα, το ΝΒΑ, τον Καλάθη και τον Πρίφτη δίνοντας μια υπόσχεση στους οπαδούς του Άρη.

Αν και ο Γιουσέιν Μπολτ ψήλωνε… 14 πόντους σε ένα καλοκαίρι, όπως ο Οκάρο Γουάιτ, δεν αποκλείεται το φαινόμενο του στίβου να μην κατείχε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μ. και 200 μ., αλλά να καταμετρούσε πόντους, ριμπάουντ και τάπες! Κοινός παρανομαστής με τον 23χρονο φόργουορντ του Άρη η Τζαμάικα, που αποτελεί την πατρίδα των γονιών του, ασχέτως αν ο ίδιος είναι ο μοναδικός που γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Και αυτό, όμως, σε συγκυρία οφείλεται. Σε κάποιους αγώνες στίβου…

«Η γιαγιά μου είχε επτά παιδιά και όλα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τζαμάικα. Ομοίως και η μητέρα μου, που όσο μεγάλωνε τη γοήτευε ο στίβος, με αποτέλεσμα να τον αγαπήσει τόσο, ώστε να αγωνιστεί στην Εθνική Ομάδα της χώρας. Κάποια στιγμή, μένει έγκυος στο πρώτο της παιδί, στον μεγάλο αδερφό μου και τυχαίνει να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Πρέπει, λοιπόν, να πάρει μια απόφαση και αυτή η απόφαση ήταν η οικογένεια εις βάρος του αθλητισμού! Από όσο γνωρίζω δεν την πίεσε κάποιος, η ίδια θέλησε να δώσει έμφαση στα αδέρφια μου και σε μένα, ενώ εκείνη την εποχή είχαν μετακομίσει δύο από τα αδέρφια της στο Μπρούκλιν. Έτσι, η οικογένειά μας εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ. Προφανώς, ο στίβος υπάρχει στα γονίδιά μας, για αυτό και ως πιτσιρικάς ασχολήθηκα κι εγώ», εκμυστηρεύεται στο SDNA ο ανερχόμενος σταρ του Άρη, ο οποίος είχε καλούς χρόνους στα 100 μ. και 200 μ. διαπρέποντας στους παιδικούς αγώνες.

«Τζαμάικα, μαμά αθλήτρια στίβου. Πώς και δεν είχες πρότυπο τον Μπολτ, αλλά τους παίκτες του ΝΒΑ;», τον ρωτήσαμε και ξέσπασε σε δυνατό γέλιο, γοητευμένος προφανώς από την ανάμειξη του τζαμαϊκανού σπρίντερ στην ίδια πρόταση με το δικό του όνομα. «Ενδιαφέρουσα ερώτηση!», αποκρίθηκε χωρίς σκέψη και άρχισε να ανακαλεί στιγμές από τη ζωή του. «Δεν έκανα μόνο στίβο, αλλά και αμέρικαν φούτμπολ! Και μάλιστα ήμουν καλός. Στην όγδοη τάξη (13 ετών περίπου), όμως, πήρα σχεδόν 14 πόντους, με αποτέλεσμα να με δουν από την ομάδα μπάσκετ και κάπως έτσι άρχισε το ταξίδι μου στα παρκέ. Θυμάμαι ότι η μητέρα μου, που λόγω εμπειρίας ήταν κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνη για την αθλητική διαπαιδαγώγησή μας, δεν με είχε πιέσει να αποφασίσω μεταξύ αμέρικαν φούτμπολ και μπάσκετ, ωστόσο το καταλάβαινα ότι ήθελε να με σπρώξει, έστω και ανεπαίσθητα, στο μπάσκετ. Κάπως έτσι άρχισαν όλα».

«Πώς δηλαδή; Όταν ψήλωσες και άρχισες να καρφώνεις τις μπάλες στις μπασκέτες του σχολείου;», του δώσαμε την πάσα για να θυμηθεί το εξής χαρακτηριστικό: «Μπα, την μπάλα την κάρφωνα από την έκτη τάξη. Απλά όταν πήρα τόσο μπόι μέσα σε ένα καλοκαίρι, με έκανε να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να διακριθώ σε ένα άθλημα, που ήταν για μένα κάτι καινούργιο», σχολίασε ο Γουάιτ και αμέσως του θυμίσαμε την απάντηση που είχε δώσει προ διετίας, όταν του είχε ζητηθεί να απαριθμήσει έναν ή έστω δύο παίκτες, που θαυμάζει. «Γιατί είχες επιλέξει τον Ταϊσόν Πρινς και τον Τόνι Αλεν;», ήταν η απορία, αλλά εκείνος είχε έτοιμη την απάντηση. «Γιατί θεωρούσα ότι μοιάζουμε κάπως στη σωματοδομή, καθώς αμφότεροι είναι ψηλόλιγνοι και σπουδαίοι μαχητές. Αυτό θα ήθελα να λένε και για μένα. Ότι παλεύω σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα για τους συμπαίκτες μου και για την ομάδα».

26 Ιουνίου 2014. Η αλλιώς η νύχτα του ντραφτ του ΝΒΑ. «Περιμένεις να ακούσεις το όνομά σου, έστω και χαμηλά στον δεύτερο γύρο, αλλά… τίποτε! Η απόρριψη είναι πάντα σκληρή, αλλά σε κάνει πιο δυνατό. Μόλις είχα πάρει το πτυχίο στην Κοινωνιολογία και σε λίγο καιρό ήλθε η πρόταση από την Βίρτους Μπολόνια. Ετσι πήγα στην Ιταλία και φέτος, αφού έκανα την έρευνά μου και διαπίστωσα ότι ο Αρης είναι ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, υπέγραψα χωρίς να το πολυσκεφτώ. Θα σου πω τι πιστεύω για το ΝΒΑ. Είναι ένα όνειρο για όλα τα παιδιά, αλλά δεν βιάζομαι να το εκπληρώσω. Πάντα θα υπάρχει στο μυαλό μου, αλλά θέλω να πραγματοποιήσω το βήμα όταν θα είμαι έτοιμος σωματικά και αγωνιστικά. Χρειάζεται να προσθέσω μυϊκή μάζα, όμως αυτό δεν επιτυγχάνεται εύκολα μέσα στη σεζόν, αλλά το καλοκαίρι».

Με 27 πόντους και 11 ριμπάουντ η εμπειρία του πρώτου ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ θα πρέπει να ήταν αξέχαστη για τον Αμερικανό τζαμαϊκανής καταγωγής. «Yes sir!», αποκρίθηκε ακαριαία και επειδή ήταν η τρίτη ή τέταρτη φορά που χρησιμοποίησε την ίδια φράση ευγενείας, η συζήτηση έφτασε στον Νικ Καλάθη. «Γελάω τώρα που το σκέφτομαι, αλλά πριν από λίγες ημέρες ο κόουτς Πρίφτης μου έλεγε ότι του θυμίζω τον Νικ Καλάθη. Στην αρχή παραξενεύτηκα, αλλά μου εξήγησε ότι ο πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού, με τον οποίο συνεργάστηκε στην Εθνική Ελλάδος, χρησιμοποιεί με την ίδια συχνότητα τη φράση ‘yes sir’. Δεν μπορώ να το αποβάλω. Είναι κάτι που πηγάζει από την οικογένειά μου και τις αρχές που πήρα, ακόμη και στον τρόπο ομιλίας».

«Άρης=Υψηλές φιλοδοξίες και προσδοκίες. Το έχεις αντιληφθεί;», τον ρωτήσαμε. «Από την πρώτη στιγμή. Για αυτό ήλθα στον Άρη και δεν σας κρύβω ότι τόσο το ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και το Eurocup με οπλίζουν με ισχυρό κίνητρο, ώστε να προσπαθώ να αποδίδω καλά σε κάθε ματς. Μέχρι τώρα η συνεργασία μου με τον κύριο Πρίφτη είναι εξαιρετική και η εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι ότι πρόκειται για έναν προπονητή, που δίνει μεγάλη έμφαση στην τακτική, ξέρει να σχεδιάζει πλάνο νίκης και επηρεάζει με θετικό τρόπο το μυαλό των παικτών του. Γενικά ξέρω πού βρίσκομαι και σε ποια ομάδα αγωνίζομαι. Οι φίλοι του Άρη διψούν για καλά αποτελέσματα και ειδικά για αυτούς αξίζει να τα δίνουμε όλα σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε διοργάνωση», υποσχέθηκε ο Γουάιτ, ο οποίος με τις εμφανίσεις του επιβεβαιώνει ότι ο Άρης απέκτησε έναν φόργουορντ με προδιαγραφές Ευρωλίγκας…


Πηγή: sdna.gr (Κώστας Σωτηρίου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου