Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ



Ίδρυση

Ο ΑΡΗΣ ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικό σωματείο στις 25 Μαρτίου του 1914 στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε στην πόλη μετά την απελευθέρωσή της από το τουρκικό ζυγό (1912). Για να τονισθεί ιδιαιτέρως ο ελληνικός χαρακτήρας του νεοσύστατου σωματείου, οι ιδρυτές του επέλεξαν ως επίσημη ημέρα ίδρυσής του την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το 1926 ο σύλλογος αναγκάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του ώστε να μετονομαστεί σε " Αθλητικός Σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης", για να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα αθλήματα που ήδη είχε αρχίσει να καλλιεργεί.


Τα πρώτα χρόνια


Το τμήμα ποδοσφαίρου του συλλόγου ιδρύθηκε το 1914 αλλά ο 'Α παγκόσμιος πόλεμος καθώς και η Μικρασιατική καταστροφή επέτρεψαν στον ΑΡΗ να παίξει μόλις το Μάρτιο του 1923 το πρώτο επίσημο αγώνα απέναντι στο Μέγα Αλέξανδρο, σ' ένα αγώνα που διεκόπη και ενώ ο ΑΡΗΣ κέρδιζε με 5-0.

Το 1923 ο ΑΡΗΣ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο επαναλαμβάνει και την επόμενη χρονιά 1924.
Ο ΑΡΗΣ υπήρξε ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ποδοσφαιρική ομάδα για φιλικό αγώνα στην Ελλάδα. Την Κυριακή 02/11/1924 διεξήχθη στο παλαιό γήπεδο του Ηρακλή, ο αγώνας ΑΡΗΣ - Περιστερ Μοναστηριου (τότε πρωτάθλημα νότιας Σερβίας) με τελικό νικητή τον ΑΡΗ με 5-0 ( 3 γκολ ο Βεντουρέλης, από 1 γκολ οι Πάγκαλος και Αράς). Στη ρεβάνς αυτού του αγώνα στις 05/04/1925 στο Μοναστήρι (Μπίτολα), ο ΑΡΗΣ (που ήταν η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που έδωσε αγώνα στο εξωτερικό) έχασε με 2-1.

περισσότερα στο http://el.wikipedia.org/wiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου