Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!


Λίγα 24ωρα μετά την οριστικοποίηση της πρόκρισης στους "32" του Γιούροκαπ και πριν τη μάχη για τη πρωτιά στον όμιλο τη Τρίτη, ο Δημήτρης Πρίφτης έδωσε απαντήσεις για όλους και για όλα σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο PRESSARIS.


Μίλησε για τη πρόκριση, για τις αλλαγές στο ρόστερ, για τον Τσούπκοβιτς, τον Γουότερς αλλά και για στιγμές της φετινής πορείας που τον έχουν σημαδέψει. 


- Ο ΑΡΗΣ είναι στους "32" του Γιούροκαπ, έχει ρεκόρ επταετίας στην Α1, διεκδικεί πρόκριση στον τελικό κυπέλλου. Είναι στο σημείο που θα θέλατε όταν σχεδιάζατε την ομάδα το καλοκαίρι;

Κάναμε ένα σχεδιασμό με βάση τα οικονομικά δεδομένα που είχαμε στην διάθεσή μας. Στη πορεία έγινε και μια υπέρβαση στο οικονομικό. Φτιάξαμε, πιστεύω, μια ανταγωνιστική ομάδα αρκετά ισορροπημένη. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή εικόνα, πέρα από τα αποτελέσματα. Έχουμε διαχειριστεί σωστά κάποιες καταστάσεις δυσκολίας και έπεται το αγωνιστικό που μέχρι στιγμής είναι θετικό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε προκριθεί στους "32" του Γιούροκαπ. Ήταν ένας δύσκολος στόχος, γιατί ήμασταν σε δύσκολο όμιλο. Σε ότι αφορά το κύπελλο, όλα είναι θέμα κλήρωσης και η διασταύρωσή μας είναι η πιο δύσκολη. Το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη και ποτέ δε ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα, ο επόμενος μήνας. Εμείς συνεχίζουμε με υπομονή, μέρα με τη μέρα.

- Τι θα θεωρήσετε επιτυχία στο τέλος της χρονιάς, βάσει των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί με τις πολύ καλές εμφανίσεις σας;

Ότι είπα τη πρώτη μέρα, το ίδιο θα πω και τώρα και στο τέλος της χρονιάς. Η ομάδα είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο. Υπάρχουν δύο πόλοι που πρέπει να διαχειριστεί. Ο ένας είναι ο διοικητικός, οικονομικός και ο άλλος είναι το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτά τα δύο θα πρέπει να συνδυαστούν. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ΑΡΗΣ είναι να σταθεροποιηθεί στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, να επανέλθει στην Ευρώπη με σταθερά βήματα και να κάνει αισθητή τη παρουσία του με μια προοδευτικότητα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Επιμέρους στόχοι σίγουρα υπάρχουν, για το αν θα βγούμε τρίτοι, τέταρτοι, αν θα κάνουμε μια καλή πορεία στην επόμενη φάση του Γιούροκαπ. Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η ομάδα να σταθεροποιηθεί ψηλά. Έκανε αίσθηση, θέλω να πιστεύω, η παρουσία μας στη πρώτη φάση του Γιούροκαπ. Βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.

- Από τη πρώτη μέρα σας στον ΑΡΗ μιλάτε για τη μέση οδό συναισθημάτων. Ως προπονητής και ως άνθρωπος το τηρείται. Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι αυτό είναι δύσκολο να περάσει και στη πλατιά μάζα του κόσμου που εισπράττει πολλά και είναι λογικό να θέλει ακόμα περισσότερα;

Ξέρω ότι η ομάδα έχει ένα έντονο παρελθόν, ξέρω ότι ο κόσμος ονειρεύεται, αλλά δε μπορούμε να στηρίζουμε τη δουλειά μόνο σε όνειρα, αλλά και σε δεδομένα. Όλα πρέπει να γίνονται με σταθερότητα και να υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να συνεχίζεις. Πιστεύω ότι πρέπει αυτά τα δύο κάποια στιγμή να συναντηθούν, τα όνειρα του κόσμου και τα δεδομένα γύρω από την ομάδα και το συστατικό που θα τα ενώσει είναι η υπομονή. Όταν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία υπομονής είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν πολύ μεγάλες στιγμές για την ομάδα και πάλι.

- Τι διαφορετικό είχε ο ΑΡΗΣ από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου στο Γιούροκαπ και με το μικρότερο μπάτζετ διεκδικεί τη πρώτη θέση;

Είναι ένα στοιχείο που ήταν το κεντρικό για τις επιλογές του καλοκαιριού και όλης της δουλειάς που έγινε τότε. Να φτιαχτεί μια ομάδα με υψηλό κίνητρο και όλοι όσοι απαρτίζουν την ομάδα να είναι παίκτες και προπονητές που βρίσκονται σε ανοδική πορεία της διαδρομής τους στο μπάσκετ. Όλοι μας είμαστε στο ανέβασμα και αυτό δημιουργεί μια δίψα, μια πείνα, για να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Προσπαθούμε αυτό να το εμφυσήσουμε στους κόλπους της ομάδας και είναι το βασικό μας συστατικό. Αυτή είναι και η διαφορά. Κανείς από μας δεν έχει υπάρξει σε υψηλότερο επίπεδο, ξεκινώντας από μένα, καταλήγοντας στους παίκτες. Όλοι προσπαθούμε για το κάτι παραπάνω. Ο ΑΡΗΣ είναι μεγάλη ομάδα, μας δίνει τις συνθήκες, ειδικά φέτος, για να δουλέψουμε όσο μπορούμε πιο συγκεντρωμένοι στο αγωνιστικό και μπορούμε να απομονώσουμε το μυαλό μας από άλλα προβλήματα και να προσπαθήσουμε για το κάτι παραπάνω, με υπομονή και πλαισιώνοντας αυτή τη προσπάθεια με εμπιστοσύνη και αγάπη μεταξύ μας.


«Η νίκη στο Καζάν επί της Ούνιξ, η πιο σπουδαία μέχρι τώρα»


- Στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας ποια θεωρείται τη πιο σπουδαία νίκη και γιατί;

Τη νίκη στο Καζάν επί της Ούνιξ, επειδή είχε πολύ μεγάλες ψυχολογικές εντάσεις. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, φαινόταν ότι κερδίζουμε, μια ολιγωρία στη τελευταία φάση και από εκεί που ήμασταν μπροστά σε μια σπουδαία στιγμή, νιώσαμε ότι σε 2,8 δευτερόλεπτα κατέρρευσαν. Ήταν πολύ δύσκολο στα πέντε λεπτά της παράτασης να διαχειριστούμε αυτό το ψυχολογικό κομμάτι και το ότι τα καταφέραμε κάνει ακόμα πιο μεγάλη τη νίκη των παικτών.

- Ποιο παιχνίδι ήταν εκείνο που έδωσε μια διαφορετική κατεύθυνση στην πορεία της ομάδας;

Θα έλεγα η ήττα στο Κόροιβο. Μας βοήθησε όσο κανείς δεν φαντάζεται. Για να χτίσεις μια ομάδα, τη χημεία της, τον συναισθηματισμό της, τη δύναμή της, χρειάζονται και οι κακές βραδιές. Εκείνο το βράδυ ήταν πολύ έντονο για μας. Ερχόμασταν από μια ήττα στη Τουρκία από τη Μπάνβιτ, ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι. Μετά την ήττα ακολούθησε άλλο ένα οδυνηρό ταξίδι, μείναμε ένα βράδυ στην Αθήνα. Αυτές οι ώρες μετά την ήττα μας βοήθησαν πολύ στο να χτίσουμε αυτό το ψυχισμό που χρειάζεται μια ομάδα για να μπορέσει να συνεχίσει με καλά αποτελέσματα.

- Κεφάλαιο Ποντγκόριτσα. Πόσο μπορεί να επέμβει ένας προπονητής σε μια τόσο άσχημη βραδιά; Τι δε κάνατε εσείς σωστά κατά τη γνώμη σας; 

Υπάρχουν χρονικές στιγμές σε μια σεζόν που συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες και εκεί θα πρέπει να αντισταθείς και να μη χάσεις τη ψυχραιμία σου, να μη διαγράψεις όλα όσα έχεις μελετήσει και έχεις σκεφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πολλές φορές γίνεται μια μεγάλη ήττα και μπαίνεις στη λογική να μη πιστεύεις στους παίκτες σου, να αλλάξεις παίκτες, να αλλάξεις το τρόπο παιχνιδιού, να πας την άλλη μέρα στη προπόνηση και να αλλάξεις τα μισά συστήματα. Αυτό δεν είναι το σωστό. Συνήθως δεν είναι το σωστό, όταν έχεις μια σωστή δομή μέσα από μελέτη και έρευνα, όταν φτιάχνεις την ομάδα. Αναμφίβολα κάτι κάναμε λάθος, πέρα από το κομμάτι της τύχης και της κακής βραδιάς, αλλά εκεί είναι το μυστικό. Να μην αλλοιώσεις τη σκέψη σου και να μη διαγράψεις όλα όσα έχεις σκεφτεί. Πρέπει να αντισταθείς και να μείνεις ήρεμος και να το περάσεις και στους παίκτες. Φυσικά, τότε παίζουν ρόλο και τα μέλη της ομάδας και δε μιλάω μόνο για τους παίκτες αλλά και για τη διοίκηση και για όσους είναι γύρω από την ομάδα.

- Μπήκε εκείνο το βράδυ στο μυαλό σας αυτό που περιγράψατε; Να αλλάξετε παίκτες, σκέψη, πλάνο;

Μπαίνει ενστικτωδώς αλλά πρέπει να αντισταθείς σε αυτή τη κακή χρονική στιγμή, όπως μπήκε στο μυαλό μου να αλλάξω τον τρόπο παιχνιδιού, τα συστήματα. Όλοι το κάνουν. Πρέπει αυτό να γίνει με μέτρο. Να μη κλονιστεί η εμπιστοσύνη. Η ομάδα πρέπει να είναι μια αγκαλιά και στη κακή στιγμή η αγκαλιά αυτή να σφίξει περισσότερο. Δεν είναι εύκολο.


«Θέλαμε παίκτες με κίνητρο να πάνε στο επόμενο επίπεδο»


- Με ποιο σκεπτικό επιλέχθηκαν οι ξένοι και οι Έλληνες το καλοκαίρι;

Κάποια στοιχεία που λάβαμε υπ’ όψιν μας ήταν να βρούμε παίκτες που έχουν κίνητρο να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Το δεύτερο ήταν να έρθουν παίκτες που έχουν κατά βάση καλό χαρακτήρα και διάθεση να συνεργαστούν. Το τρίτο ήταν η ικανότητα του κάθε παίκτη. Το τέταρτο στοιχείο να βρούμε παιδιά και με εμπειρία. Με ενδιέφερε να έχω κάποιους παίκτες που να γνωρίζουν το ελληνικό πρωτάθλημα, να ξέρουν τα κατατόπια. Και ταυτόχρονα να βρούμε κάποιους παίκτες με ιδιαίτερες ικανότητες, ώστε να σπρώξουν την ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένας συνδυασμός σκέψεων και συστατικών, ώστε να δημιουργηθεί μια χημεία. Όλα είναι θέμα συνδυασμών των παικτών. Το γεγονός ότι είχαμε, λόγω της παρουσίας της οικογένειας Λάσκαρη, τα οικονομικά εχέγγυα μας έδωσε τη πολυτέλεια να επιλέξουμε από τη κορυφή της λίστας μας.

- Πολλοί αντίπαλοι προπονητές μιλούν για το καλό σκάουτινγκ του τεχνικού τιμ του ΑΡΗ στις επιλογές του καλοκαιριού και πως αυτές βγήκαν στο γήπεδο μέχρι σήμερα. Το δικό σας σχόλιο;

Το αν βγήκαν θα φανεί στο τέλος. Είμαστε πριν το μέσο της διαδρομής. Το καλοκαίρι δουλέψαμε όλοι πολύ συντονισμένα όπως και πέρσι. Δεν είναι μόνο δικές μου επιλογές. Κάνουμε μια συλλογική δουλειά εδώ με τους υπόλοιπους προπονητές, είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση και με τον κ. Λάσκαρη, όλα τα συζητήσαμε από κοινού και καταλήξαμε σε αυτό το ρόστερ και τώρα θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό το ρόστερ και με δουλειά μέσα στο γήπεδο και με εμπιστοσύνη τις δεδομένες στιγμές που είπαμε πριν ότι θα χρειαστεί.


«Εξίσου χρήσιμος, όσο και οι άλλοι παίκτες ο Τσούπκοβιτς»


- Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τον Σλάβεν Τσούπκοβιτς και ενδεχόμενη αλλαγή του. Πως σχολιάζετε όλο αυτό το θέμα και τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας;

Σε κάθε ομάδα υπάρχει μια διαχείριση. Δε πιστεύω ότι υπάρχει παιχνίδι που μπορούν να χρησιμοποιούνται 12 παίκτες, ίσως με το τρόπο που έχει στο μυαλό του ο κόσμος. Δε γίνεται. Πρέπει να υπάρχει ένα ροτέισον πιο διευρυμένο επειδή παίζεις και ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πηγαίνεις σε ένα ροτέισον 9-10 παικτών. Πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί και πολλές φορές είναι πολύ σημαντικοί αυτοί που δε παίζουν πολύ και προπονούν την ομάδα μέσα στη βδομάδα κι όταν χρειαστεί, όπως χρειάστηκε ο Τσούπκοβιτς στα δύο τελευταία παιχνίδια και με τη Κηφισιά, αλλά ιδίως με τη Στεάουα, που έλειπε ο Σίμτσακ. Κατά τη γνώμη μου ήταν – μαζί με τον Μακ Νιλ – ο καλύτερος παίκτης στο κομμάτι της βρώμικης δουλειάς και της επαφής στο συγκεκριμένο αγώνα, απλώς ήταν άτυχος γιατί είχε αυτό το τραυματισμό και τώρα καλούμαστε να δούμε πως θα διαχειριστούμε αυτή τη κατάσταση. Είναι εξίσου χρήσιμος, όσο κάποιοι άλλοι παίκτες μέσα στην ομάδα. Τώρα αν κάποιες φορές δε τον χρησιμοποίησα είναι επιλογή που έχει να κάνει σε σχέση με το ματς, τον αντίπαλο και τις άλλες επιλογές που έχω από το ρόστερ. Δε σημαίνει ότι δε τον πιστεύω ή είναι υπό διωγμό. Τώρα αν κάνουμε κάποια διόρθωση στο μέλλον, θα το δούμε. Έχουμε να σκεφτούμε το θέμα του τραυματισμού του και πώς θα το διαχειριστούμε και φυσικά δεν είναι στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή να αλλαχθεί ο παίκτης. Θα δούμε πόσο καιρό θα μείνει έξω, θα δούμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε.

- Ο Τζέραλντ Λι είναι παίκτης που εξετάζεται από εσάς;

Το τελευταίο καιρό είμαστε σε μια διακριτική έρευνα, χωρίς να έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αλλαγή. Ερευνώντας την αγορά έχουμε εντοπίσει κάποια ονόματα, τα οποία δεν είναι πολλά, γιατί η αγορά υποφέρει. Ομάδες μεγαλύτερες από εμάς, με οικονομικές δυνατότητες αναζητούν παίκτες και δε τους βρίσκουν. Ναι, είναι ένα από τα ονόματα που έχουν έρθει σε μας και ανάμεσα σε άλλες επιλογές είναι ένας που σκεφτήκαμε κάποια στιγμή.

- Με ποιο σκεπτικό ο Δημήτρης Πρίφτης θα αποφασίσει άμεσα ή αργότερα να κάνει μια αλλαγή στο ρόστερ;

Υπάρχει μια βάση δουλειάς, μια χημεία, μια ομάδα, η οποία λειτουργεί, άρα θα πρέπει να βρούμε κάτι που θα έρθει να κολλήσει σε όλο αυτό και όχι να έρθει κάτι για να κολλήσουμε εμείς σε αυτό. Χρειάζεται σωστή μελέτη και προσέγγιση, αν πάμε σε κάτι τέτοιο γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε μια τέτοια κίνηση. Δε με πιέζει κάποιος, το συζητάμε από κοινού με τη διοίκηση, ότι αν κάνουμε κάτι θα είναι προς όφελος της ομάδας και πάλι αυτό δεν είναι βέβαιο. Δε το υπογράφει κανείς. Θέλουμε να βρούμε ένα παίκτη να βοηθήσει την ομάδα να κάνει κάτι παραπάνω, χωρίς να ακυρώσει τη προηγούμενη δουλειά και την υπόλοιπη ομάδα. Δε ψάχνουμε παίκτη που θα κάνει κάτι μαγικό και θα μας απογειώσει. Η ομάδα, ναι, θα απογειωθεί, θα απογειωθεί επειδή θα είναι όλη μαζί, όχι από έναν. Άρα θέλουμε να βρούμε κάτι που να είναι κατάλληλο. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε αποφασίσει κάτι ακόμα. Η ομάδα είναι όπως είναι.

- Είστε λάτρης της φιλοσοφίας να μην αλλάζετε παίκτες. Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί; Έχει σημασία να το γνωρίζει ο κόσμος.

Δεν είμαι απόλυτος. Αν νιώσω ότι η ομάδα έχει ανάγκη κάτι, δε θα πάω εναντίον της ομάδας. Δεν είμαι ξεροκέφαλος. Η προσέγγισή μου είναι ότι όταν φτιάχνεις κάτι, θα πρέπει να το μελετήσεις, να το στήσεις σωστά και να δουλέψεις μαζί του και στο γήπεδο και πνευματικά. Κανείς δε προεξοφλεί ότι μια αλλαγή θα φέρει κάτι καλύτερο. Η αίσθησή μου είναι ότι όταν κάνεις κάτι με εμπιστοσύνη, με συναίσθημα και με δουλειά πάνω σε αυτό που έχεις σκεφτεί, θα πας καλύτερα. Δεν είναι οι αλλαγές ο τρόπος. Ο τρόπος είναι να εμπιστευτείς αυτό που έχεις σκεφτεί, να το κάνεις να νιώσει καλά και τότε αυτό θα σου γυρίσει πίσω, θα είναι προς όφελος σου. Όταν κάποιος παίζει με το άγχος ότι θα φύγει, δε μπορεί να αποδώσει. Κανείς δε μπορεί να αποδώσει έτσι. Πρέπει να εμπιστευτείς το υλικό σου και να προσπαθείς να το κάνεις να νιώσει τη πίστη που έχεις εσύ γι’ αυτό.


«Θα έρθουν πολύ μεγάλα βράδια με τη παρουσία της οικογένειας Λάσκαρη»


- Το ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα, σημαίνει ότι υπάρχουν και διαθέσιμα χρήματα χωρίς όριο για την ενδεχόμενη απόκτηση παίκτη;

Πιστεύω ότι η οικογένεια Λάσκαρη έχει δυνατότητα να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα, αλλά έχουμε συζητήσει και έχουμε πει πως ότι κάνουμε, πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα, διότι η ομάδα αυτή τη στιγμή πέρα από τη τρέχουσα σεζόν, έχει να διαχειριστεί και ένα πολύ μεγάλο χρέος, το οποίο δε γίνεται να εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πάλι χρειάζεται υπομονή και πιστεύω ότι θα έρθουν πολύ μεγάλες μέρες για το σύλλογο, πολύ μεγάλα βράδια στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό, γιατί βλέπω ότι γίνεται, γίνεται με σταθερά βήματα και η οικογένεια έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Έχει όμως και υπομονή και θέλει ότι κάνει, να το κάνει με μια προοδευτικότητα και μία κλιμάκωση. Είμαι βέβαιος ότι η ομάδα θα πάει πολύ καλά στο μέλλον και είμαι χαρούμενος που είμαι στην ομάδα τώρα που βάζει κάποιες προϋποθέσεις. Μπορεί να τα κάνει και να είμαι ή να μην είμαι εγώ εδώ. Με ή χωρίς εμένα, με κάποιους από αυτούς τους παίκτες ή όχι. Είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε μια σωστή διαδικασία, σε μια σωστή διαδρομή.

- Μεγάλη κουβέντα γίνεται και για τον Γουότερς. Παρουσιάζει κάποια αστάθεια, έχει κάνει και καλά παιχνίδια. Η δική σας άποψη;

Πιστεύω ότι είναι καταρχήν ένας παίκτης που διαβάζει καλά το παιχνίδι, ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και ήταν από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαμε να κάνουμε το καλοκαίρι σε σχέση με τα χρήματα που είχαμε να διαθέσουμε. Είμαι ικανοποιημένος μαζί του. Κανείς δε μπορεί να παίζει τέλεια. Όλοι έχουμε καλές και κακές βραδιές. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι τη γενική εικόνα ενός παίκτη, σε μια μεγάλη διαδρομή. Όταν η ομάδα μπορεί να καλύπτει κάποιες κακές βραδιές είτε δικής μου, είτε κάποιου παίκτη, αυτό είναι το ιδανικό.

- Υπάρχουν δύο νεαρά παιδιά στην ομάδα, που δε παίζουν πολύ, αλλά συλλέγουν εμπειρίες. Θέλετε να σχολιάσετε την εξέλιξη του καθενός και τι στοιχεία σας έχουν κάνει εντύπωση στον καθένα;

Είναι και οι δύο ταλαντούχοι. Είναι διαφορετικοί παίκτες. Ο Φλιώνης είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά το παιχνίδι, έχει εξαιρετικό διάβασμα. Είναι πραγματικός πλέι μέικερ και βασικό του στοιχείο είναι η πάσα. Ο Δίπλαρος είναι τρομερός αθλητής, εξαιρετικός αμυντικός πάνω στη μπάλα. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι τους διαθέτει ο ΑΡΗΣ στο ρόστερ του. Και οι δύο έχουν μέλλον και κάποια στιγμή θα παίξουν. Αναζητώ και εγώ τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσω. Έχουμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα μαζί με τον Χρηστίδη που έχουμε εντάξει στο δυναμικό μας. Αυτή τη στιγμή παίζει στον Μαντουλίδη, ανήκει σε μας, έχουμε ένα πρόγραμμα προπονήσεων, αλλά και κάποιων φιλικών μέσα στη βδομάδα, ώστε αυτά τα παιδιά να έχουν και κάποια αγωνιστικά λεπτά πέρα από τις προπονήσεις τους με τους μεγάλους. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη προσπάθειά τους και στην εξέλιξη της χρονιάς ίσως βρεθεί και ο χρόνος να δείξουν τι μπορούν να κάνουν.

- Πως είναι η σχέση και η επικοινωνία σας με τον Νίκο Λάσκαρη και την οικογένεια γενικότερα;

Εξαιρετική. Δε θέλω να πω περισσότερες λέξεις, είναι εξαιρετική. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε ταύτιση απόψεων. Με τον Μάνο έχω μια πολύ στενή σχέση. Είναι ο άνθρωπος που τρέχει αυτή τη στιγμή την ομάδα. Με τον Νίκο έχουμε πολύ μεγάλη σύμπνοια σε ότι συζητάμε. Νομίζω ότι είναι ιδανικοί συμπαίκτες σε όλον αυτόν τον φετινό αγώνα.

- Η κυρία Ευσεβίου; 

Εξαιρετική, ενθουσιώδης, πολύ συναισθηματική και επίσης είμαστε σε πολύ καλή επικοινωνία και συνεργασία.

- Υπάρχει μακροπρόθεσμος στόχος για τον ΑΡΗ στο μυαλό του Δημήτρη Πρίφτη;

Υπάρχει διότι δεν είμαι άνθρωπος των αλλαγών, όπως το ίδιο ισχύει στο τρόπο που διαχειρίζομαι το ρόστερ, έτσι και στη ζωή μου θα ήθελα να είμαι κάπου σταθερά και να χτίζω κάτι με τους ανθρώπους που είναι γύρω μου. Σκέφτομαι το πιο σωστό για μένα, για τη διαδρομή μου, είναι να είμαι κάπου σταθερά και κάθε μέρα να χτίζω.

- Νιώθετε ότι ωριμάζετε και εσείς σα προπονητής μέσα από τη πορεία σας στον ΑΡΗ; Που πιστεύετε ότι έχετε βελτιωθεί;

Και βέβαια! Είναι μια ιδιαίτερη ομάδα ο ΑΡΗΣ, μια μεγάλη ομάδα. Έχω κάθε μέρα να διαχειριστώ διάφορες υποθέσεις και προβλήματα και ταυτόχρονα να νιώσω και πολύ έντονες στιγμές. Το κάνω πάντα στη μέση οδό. Στον ΑΡΗ όλα είναι πιο έντονα. Δεν είναι όπως όταν ήμουν στη Καβάλα, στο Κολοσσό. Όλα είναι πιο μεγάλα. Οι εντάσεις μεγαλύτερες, οι απαιτήσεις μεγαλύτερες, στο που απευθύνεσαι είναι μεγαλύτερο, γιατί υπάρχει μεγάλο εύρος κοινού και κόσμου. Ίσως έχω βελτιωθεί στο να είμαι πιο ήρεμος και πιο ψύχραιμος. Είναι χαρακτηριστικό του εαυτού μου να είμαι μετρημένος, να μην ενθουσιάζομαι, να μην απογοητεύομαι. Βελτιώνομαι κάθε μέρα, είτε ήμουν στον ΑΡΗ, είτε κάπου αλλού, γιατί προσπαθώ να βρω τους τρόπους κάθε μέρα να παίξει η ομάδα καλύτερα. Προσπαθώ να μη μένω στατικός, αλλά και να μην είμαι και υπερκινητικός.

- Ευρωλίγκα ή FIBA; Έχετε άποψη για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την επόμενη χρονιά; Έχετε μιλήσει με τον κ. Λάσκαρη για το θέμα;

Άποψη έχω αλλά δεν είναι αρμοδιότητά μου να πω κάτι. Είτε είναι Ευρωλίγκα, είτε είναι FIBA, εγώ πρέπει να μείνω στο τώρα, εργάζομαι εδώ, κάνω ότι μπορώ με τους ανθρώπους που είναι γύρω μου για το καλό της ομάδας. Είναι θέμα της διοίκησης, θα το σταθμίσει, θα το σκεφτεί και θα πάρει μια απόφαση. Από όσα ξέρω δεν είναι όλα σε ένα τελικό στάδιο από άποψη δεδομένων. Δε ξέρουμε ούτε τη μία πλευρά, ούτε την άλλη ακριβώς στο τι μπορούμε να περιμένουμε. Δε μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο. Αν μου ζητηθεί από τη διοίκηση θα πω την άποψή μου, μέχρι εκεί. Δεν είναι αρμοδιότητά μου να πω εγώ πού η ομάδα πρέπει να παίξει.

- Από τι θα κριθεί η παραμονή σας και την επόμενη χρονιά; Έχει γίνει κάποια κουβέντα για επέκταση της συνεργασίας;

Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δε με απασχολεί αυτή τη στιγμή. Ζω το τώρα, δε σκέφτομαι την επόμενη χρονιά. Τη σκέφτομαι, αλλά όχι περισσότερο από ένα ποσοστό που θα μου αλλοιώσει το τώρα. Θα ήθελα να παραμείνω στην ομάδα, διότι θέλω να είμαι σταθερά κάπου. Δε το σκέφτομαι περισσότερο από όσο πρέπει. Θα παίξουν ρόλο κι άλλα πράγματα, η επιθυμία της ομάδας, φυσικά και άλλες παράμετροι που έχουν να κάνουν με τη δική μου ζωή, την οικογένεια.

- Τι σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από το φετινό ΑΡΗ;

Καταρχήν, νομίζω ότι έχουμε τρομερή υποστήριξη από τον κόσμο. Και πέρσι είχαμε, αλλά φέτος βλέπω μια τρομερή έξαρση. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό που έμεινε κόσμος έξω από το γήπεδο. Δε μπορούσα να το συνειδητοποιήσω αυτό το πράγμα! Δε με έχει εντυπωσιάσει κάτι άλλο, αλλά ήθελα να είναι κάπως έτσι τα πράγματα, όπως το πως διαχειριστήκαμε τη δύσκολη βραδιά μετά τη Μπούντουτσνοστ. Θέλω η ομάδα να είναι ήρεμη, εκ των έσω να διαχειριστεί και να καλύψει δύσκολες βραδιές όπως έκανε και πέρσι, που διαχειρίστηκε βράδια που ήταν ταπεινωτικά και μεσολαβούσαν μεγάλα διαστήματα που δεν είχαμε παιχνίδι. Η δουλειά μου τώρα στο χτίσιμο της ομάδας φτάνει στο τέλος της. Αυτό που κάνω είναι να διαλέξω κάποιους παίκτες, να διαμορφώσω ένα ρόστερ, να το βάλω σε μία λογική με τις ομιλίες μου, με τον τρόπο που θα συμπεριφερθώ, με τον τρόπο που θα κινηθούμε τους πρώτους μήνες. Από ένα σημείο και μετά πάνε μόνα τους και έρχομαι από πίσω. Έτσι έγινε και πέρσι. Όταν κάναμε μεγάλες ήττες. Εγώ δεν έκανα πολλά πράγματα όταν χάσαμε από την ΑΕΚ 38 πόντους, ούτε όταν χάσαμε δύο φορές από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με μεγάλες διαφορές. Δεν έκανα σπουδαία πράγματα, τα έκαναν οι παίκτες. Έκανα πράγματα στο ξεκίνημα της χρονιάς, αυτό θέλω να γίνει και φέτος.

- Το Παλέ έχει 80-90% πληρότητα σε κάθε αγώνα. Ο κόσμος έχει βρεθεί σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια του Γιούροκαπ. Είναι μια κατάκτηση αυτή στην οποία συμμετέχετε ενεργά. Πως νιώθετε γι’ αυτό;

Η παρουσία του κόσμου είναι πολύ έντονη, και στο εξωτερικό και αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό το μεγαλείο της παρουσίας του κόσμου δίπλα μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος αυτής της μεγάλης εικόνας, που συμπεριλαμβάνει παίκτες, διοίκηση, προπονητές και κόσμο. Πάντα, επειδή ο κόσμος εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους και έχει τη δική του προσέγγιση, προσπαθώ να είναι και συμμέτοχος και αμέτοχος. Υπάρχουν στιγμές που έχω ακούσει πράγματα τα οποία με πληγώνουν ή με προβληματίζουν. Γενικά, νιώθω και νιώθουμε αγάπη και υποστήριξη από το κόσμο και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είναι κοντά μας και απευθυνόμαστε σε ένα μεγάλο κοινό. Η ομάδα μπορεί να έχει ιδιοκτήτη την οικογένεια Λάσκαρη, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ανήκει στο κόσμο της.

- Πως βλέπετε το επίπεδο του φετινού Γιούροκαπ; Ισχυρίζονται αρκετοί ότι είναι πιο ανταγωνιστικό από την Ευρωλίγκα και έχει πολλές ομάδες που θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί.

Υπάρχουν ομάδες πολύ δυνατές, που έχουν στο ρόστερ τους παίκτες με παρουσία στην Ευρωλίγκα πολλά χρόνια και είναι και ομάδες που έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς. Κατά αυτή την έννοια θα μπορούσαν να παίξουν στην Ευρωλίγκα. Ξεκινώντας από τον όμιλό μας θεωρώ ότι είναι πολύ ανταγωνιστικό το Γιούροκαπ, γίνονται αποτελέσματα που δε τα περιμένεις κι αυτό κάνει πολύ ενδιαφέρουσα τη διοργάνωση.

- Υπάρχει άνιση αντιμετώπιση στον ΑΡΗ με την αλλαγή προγράμματος από ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ αναφορικά με τον ημιτελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ;

Άλλαξε λίγο το προγραμματισμό μας, δημιουργεί μια επιβάρυνση στη περίοδο των γιορτών, αλλά οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Θα παίξουμε όποτε μας πουν.

- Την πορεία του Σάσα Βεζένκοφ τη παρακολουθείτε;

Βέβαια και τη παρακολουθώ και έχουμε και πολύ συχνή επικοινωνία με τον Σάσα.

- Μια σύγκριση σε καθαρά τεχνικό επίπεδο με τον παίκτη που τον αντικατέστησε, τον Οκάρο Γουάιτ;

Είναι τελείως διαφορετικοί παίκτες. Ο Σάσα είναι μια έντονη αγωνιστική προσωπικότητα, θα ήταν ευχής έργο να τον είχαμε και φέτος στην ομάδα.

- Θα χωρούσε με τον Γουάιτ μαζί;

Και βέβαια θα χωρούσε. Ο Οκάρο είναι παίκτης διαφορετικός. Έχει μια τρομερή αθλητικότητα, έχει αρκετά καλό μακρινό σουτ, δε θα έλεγα εξίσου με τον Σάσα, αλλά αρκετά αξιόπιστο. Είναι πολύ καλός στο πίσω μέρος, έχει γρήγορα πόδια και έχει μεγάλη συνεισφορά και αμυντικά. Δε στεκόμαστε όμως σε ένα παίκτη, όπως και πέρσι. Και η περσινή χρονιά του Σάσα, όσο κι αν κάποιος δε μπορεί να το προσεγγίσει έτσι, είναι απόρροια της προσπάθειας της υπόλοιπης ομάδας γύρω από τον Σάσα.

- Ο Νέιμικ σας λείπει;

Μου λείπει αφάνταστα ως χαρακτήρας. Αφάνταστα. Τον θεωρώ εξαιρετικό συστατικό μέσα σε μια ομάδα. Προβληματίστηκα πάρα πολύ το καλοκαίρι για το τι θα κάνω με τη περίπτωσή του, ήμουν προβληματισμένος με το θέμα του τραυματισμού του. Ξέρω ότι είναι πολύ καλά τώρα και αγωνίζεται και εύχομαι να ξαναβρεθώ μαζί του.

- Θα είστε το καλοκαίρι και πάλι στην Εθνική ομάδα; Θα είναι βεβαρημένο το πρόγραμμα, ίσως είναι και μεγαλύτερες οι υποχρεώσεις του ΑΡΗ. Σας προβληματίζει αυτό το κομμάτι;

Θα είμαι από τη στιγμή που συνεχίζει ο Φώτης Κατσικάρης. Το πρόγραμμα θα είναι βεβαρημένο για την οικογένεια, γιατί όταν τελειώσουν οι υποχρεώσεις του ΑΡΗ, θα μπούμε σε διαδικασία Εθνικής ομάδας και δε θα υπάρχει κάποιο κενό για την οικογένεια. Σε ότι αφορά τον ΑΡΗ ή την επόμενη μου δουλειά εφόσον υπάρξει, θα είναι καλύτερα τα πράγματα διότι θα βρίσκομαι στη προετοιμασία, είτε υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, είτε όχι, γιατί τελειώνουν μέσα Αυγούστου. Θα μπορώ να δουλέψω από την αρχή στην ομάδα. Θα είναι ευχής έργο να είμαι σε μια ομάδα που δε θα ψάχνει 10 παίκτες.

- Είναι ο ΑΡΗΣ ομάδα που δε θα ψάχνει 10 παίκτες;

Ελπίζω. Θα θέλαμε να μείνει ένας κορμός από τη φετινή ομάδα, ώστε να ψάχνουμε 3-4 πράγματα που θα σπρώξουν την ομάδα σε ένα άλλο επίπεδο.

- Έχετε εισπράξει από τους ξένους παίκτες επιθυμία να παραμείνουν και την επόμενη χρονιά;

Δε το έχω συζητήσει, αλλά πιστεύω ότι θα ήθελαν. Το λέω με επιφύλαξη, γιατί δε το ξέρω, αλλά πιστεύω ότι θα ήθελαν γιατί ο ΑΡΗΣ είναι μεγάλη ομάδα, σίγουρα του χρόνου θα διεκδικήσει κάτι παραπάνω από αυτό που κάνει τώρα. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, η πόλη είναι όμορφη για να ζήσει κάποιος οπότε αν η ομάδα καλύπτει τις φιλοδοξίες, γιατί να μη θέλει να συνεχίσει;

- Πως βιώνετε εσείς δύο βασικά θέματα της χώρας, τα κάπιταλ κοντρόλς, συνδυασμό και με τη δημιουργία της ομάδας το καλοκαίρι και το μεταναστευτικό και όλα όσα έγιναν στο Παρίσι προσφάτως;

Ήταν πολύ δύσκολο να χτίσεις μια ομάδα, να πείσεις ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό ότι υπάρχει ασφάλεια να εργαστούν εδώ. Δε το ξέραμε ούτε εμείς οι ίδιοι αν θα υπήρχαν τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο και αν θα υπήρχαν εργασιακές συνθήκες με ασφάλεια στον ΑΡΗ, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Επειδή βρέθηκα το καλοκαίρι στην Αμερική διαπίστωσα ότι υπήρχε μεγάλη δυσπιστία. Είναι πολύ τυχερός ο ΑΡΗΣ που υπήρχε η οικογένεια Λάσκαρη και ο Νίκος Λάσκαρης και δημιουργούσε κάποεις δικλείδες ασφαλείας σε όλες τις επιμέρους συζητήσεις που έγιναν. Ελπίζω να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα και να βγούμε από αυτή τη κατάσταση, πάλι όμως το συστατικό είναι η υπομονή. Ξέρω ότι ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα και υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν. Όλο αυτό μπορεί να λυθεί με συλλογικότητα και έχει αρχίσει να συμβαίνει μέσα μας. Βλέπω έντονη τη προσπάθεια του κόσμου να βοηθήσει τον διπλανό του. Δεν ήταν τόσο έντονη, όσο περνούσαμε όλοι καλά.

Με αυτό μπαίνω και στο μεταναστευτικό. Είμαι βέβαια και γεωγραφικά σε ένα σημείο που είναι η διαδρομή για να μπαίνουν όλοι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Βλέπω ότι η χώρα μας έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με άλλες χώρες και στέκεται πολύ σε αυτούς τους ανθρώπους και βοηθάει. 

Για ότι έγινε στο Παρίσι αισθάνομαι μία.. να μη το πω κοροϊδία, αλλά μας αγγίζει ότι χάθηκαν κάποιοι άνθρωποι στο Παρίσι που είναι πραγματικά οδυνηρό, αλλά δε μας αγγίζει το τι γίνεται στη Συρία εδώ και χρόνια. Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είμαστε όλοι ίδιοι σε αυτόν τον πλανήτη. Και οι Σύριοι και οι Γάλλοι. Από μέρους μας είναι πολύ λάθος να μας αγγίζει κάτι που έγινε στο Παρίσι και να μη μας αγγίζει κάτι που γίνεται στη Συρία ή τη Μέση Ανατολή. Δε μπορεί προσποιητά να αισθανόμαστε άσχημα για κάτι που έγινε στη Γαλλία και να μην είμαστε στενοχωρημένοι γι’ αυτό που γίνεται στη Συρία. Έφυγαν κάποιοι άνθρωποι από μια βομβιστική επίθεση στο Παρίσι και δε μας αγγίζει ότι στο Αιγαίο έχουν χαθεί και εγώ δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι. Κι όχι μόνο στο Αιγαίο. Είμαστε όλοι ίδιοι. Πρέπει να μας αγγίζει και το ένα και το άλλο το ίδιο. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό, να μη ζούμε σε κλίμα τρομοκρατίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου