Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΙΦΤΗΣ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ"


Ο χρόνος του περιορισμένος. Μόλις τελειώνει ο ένας αγώνας ξεκινάει η δουλειά για τον επόμενο. Βέβαια, από τη φύση του είναι εργασιομανής, ένα στοιχείο που τον συνοδεύει από την αρχή της προπονητικής του καριέρας.

Έτσι, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι όταν συναντηθήκαμε για τη συνέντευξη στο γραφείο του στο Αλεξάνδρειο, παρακολουθούσε βίντεο από το πρόσφατο παιχνίδι της Νεπτούνας και κρατούσε σημειώσεις στον πίνακα του για το μίτινγκ που θα ακολουθούσε με τους συνεργάτες του για την τεχνικη ανάλυση της λιθουανικής ομάδας, αντιπάλου του ΑΡΗ στην πρεμιέρα του "Last 32" του EuroCup. 

Ο Δημήτρης Πρίφτης άνοιξε τα χαρτιά του στο AllAboutARIS και μίλησε για το μέλλον του στον ΑΡΗ, τους στόχους της ομάδας, τον Νίκο Λάσκαρη και την ατμόσφαιρα... οικογένειας στα αποδυτύρια. Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στον κόσμο και τη στήριξη του ακόμα και στο εξωτερικό, στη πίεση των social media, στους ξένους και στους Έλληνες, στον Βεζένκοφ αλλά και στον Σίμτσακ. 

"Ζούμε μέρα με τη μέρα"

Δύσκολος ο όμιλος του "Last 32" του EuroCup. Μπορείς να κάνεις μία σύντομη ανάλυση των αντιπάλων;

Όλες οι ομάδες είναι πολύ καλές, έχουν πρόσφατα συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Θεωρητικά όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα, η Αρμάνι Μιλάνου δείχνει να ξεχωρίζει λόγω ιστορίας και ρόστερ, αλλά την έχω δει ελάχιστα. Γι' αυτήν που μπορώ να μιλήσω είναι η Νεπτούνας, η οποία είναι μία κλασική λιθουανική ομάδα με μεγάλη ευχέρεια στο σουτ, αρκετούς παίκτες να απειλούν από το τρίποντο ακόμα και ψηλούς. Και αυτό παρουσιάζει ιδιαιτερότητα στο τρόπο που θα την αντιμετωπίσουμε. Την Άλμπα μπορώ να πω ότι δε την έχω δει καθόλου, μόνο το ρόστερ γνωρίζω. Πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι και στη πορεία θα δούμε τι είναι κοντά μας και τι μπορούσε να διεκδικήσουμε. 

Είπες πρόσφατα ότι εσείς βάζετε τον πήχη στην Ευρώπη. Αυτό το είπες γιατί ακόμα η ομάδα, παρά τη πρόκριση από ένα ισχυρό όμιλο στο πρώτο γύρο, θεωρείς ότι δεν έχει δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες;

Ήταν ένας δυνατός όμιλος και ήταν μία πρώτη γεύση έντονη και έχουμε αποκτήσει εμπειρία από καλές ευρωπαικές ομάδες. Πιστεύω ότι δε μπορούμε να προσδιορίσουμε τον πήχη. Παιχνίδι με παιχνίδι, μέρα με τη μέρα πρέπει να ζούμε και να βλέπουμε τι υπάρχει μπροστά μας και πόσο μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Ούτε εγώ μπορώ να προσδιορίσω τις δυνατότητες μας, γιατί είναι μία ομάδα που δεν έχει επαναλάβει στο παρελθόν κάτι παρόμοιο και της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των παικτών αλλά και από εμάς το τεχνικό τιμ, δεν έχει συμμετοχή κατ' εξακολούθηση σε ευρωπαικές διοργανώσεις. Είναι σαν καινούργιες εμπειρίες και για εμάς. Ταπεινά, ήσυχα, χωρίς πολλές κουβέντες πρέπει να πορευόμαστε και ταυτόχρονα να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε. 

Υπάρχει ο φόβος ότι η ομάδα θα χάσει ενέργεια, δύναμη στο EuroCup και αυτό θα της κοστίσει στο βασικό στόχο που είναι το ελληνικό πρωτάθλημα;

Όχι, δε νομίζω ότι υπάρχει αυτή η λογική. Βέβαια, ο συνδυασμός των δύο παιχνιδιών την εβδομάδα και ειδικά το πρόγραμμα του Γενάρη είναι πολύ βεβαρημένο. Στατιστικά οι ομάδες που παίζουν διπλά παιχνίδια έχουν απώλειες στο εγχώριο πρωτάθλημα, γιατί αναμφίβολα και οι παίκτες ενστικτωδώς μπορεί να ρίχνουν βάρος στις ευρωπαικές διοργανώσεις, εκτός από το γεγονός ότι κουράζονται, αλλά όχι συνειδητά. Μας ενδιαφέρουν και οι δύο διαδρομές. 

"Στόχος η τετράδα"

Στην Ελλάδα ο στόχος ποιος είναι; Η τετράδα; Η τρίτη θέση;

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, να επαναλάβουμε τη περσινή πορεία μας. Ο στόχος είναι να είμαστε στη τετράδα, αυτός είναι ο στόχος μας. 

Μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρώτου γύρου, η ομάδα είναι στη τρίτη θέση. Είναι το ταβάνι της όσον αφορά τα μέχρι τώρα παιχνίδια της από βαθμολογικής άποψης; 

Η ομάδα είναι τρίτη, δεν είναι μόνη της αλλά ισοβαθμεί με την ΑΕΚ. Απομένει ένα παιχνίδι ακόμα για το τέλος του πρώτου γύρου. Σημασία έχει που θα τελειώσουμε στην κανονική περίοδο για τη θέση μας στα πλέι οφ και το πλεονέκτημα της έδρας. Όλα κρίνονται στα πλέι οφ. Εκεί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και συγκεντρωμένοι για να κάνουμε αυτό που πρέπει. 


Ο ΑΡΗΣ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η δύναμη του είναι η έδρα του, το Αλεξάνδρειο. Αυτό σας δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενόψει των πλέι οφ κυρίως, όπου εκεί το βασικό είναι να προστατεύσεις την έδρα σου;

Θα απαντήσω χωρίς να πάω στα πλέι οφ, η έδρα μας είναι ένα σημαντικότατο στοιχείο στη προσπάθεια μας, ο κόσμος μας δίνει μεγάλη ώθηση, η ατμόσφαιρα στο Παλέ είναι τέτοια που αναμφίβολα ενθαρρύνει εμάς και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για τον αντίπαλο. Είναι ένα πολύ σημαντικό "όπλο" η έδρα και θέλουμε να την εκμεταλλευτούμε. 

"Εύστοχη η ομίλια Λάσκαρη προς τους παίκτες"

Όταν ήρθες στον ΑΡΗ, δεν υπήρχε Λάσκαρης, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τώρα που έχει αναλάβει ο Νίκος Λάσκαρης, πόσο ευκολότερη έχει κάνει τη δουλειά σου;

Η δουλειά μου έχει γίνει πιο εύκολη σε σχέση με την καθημερινότητα και σε σχέση με τα οικονομικά. Η οικογένεια Λάσκαρη έχει εξασφαλίσει τα βασικά δεδομένα που χρειάζεται μία ομάδα για να λειτουργήσει. Γενικότερα, όμως, η δουλειά μου είναι το ίδιο εύκολη, όπως και πέρυσι. Διότι πέρυσι μπορεί να είχαμε οικονομικές δυσκολίες αλλά υπήρχε συνοχή και επικοινωνία μεταξύ μας, μεγάλη εμπιστοσύνη και νομίζω ότι κάναμε σημαντική δουλειά δημιουργώντας βάσεις και προϋποθέσεις, μαζί με τη διοίκηση του Λευτέρη Αρβανίτη και σε αντίξοες συνθήκες. Μπήκαν αυτές οι βάσεις, έδωσαν τη δυνατότητα να έρθει η οικογένεια Λάσκαρη και να βρει κάτι εδώ. Σίγουρα, η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη, γιατί η ομάδα έχει ένα προηγούμενο χρέος αλλά η προηγούμενη διοίκηση έκανε σημαντική δουλειά και στο αγωνιστικό αλλά και στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να έρθει κάποιος να συνεχίσει αυτό το έργο με καλύτερες προοπτικές. 

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νίκος Λάσκαρης είναι μπασκετικός, παρακολουθεί και γνωρίζει το άθλημα, αυτό το στοιχείο πόσο καλό είναι για ένα προπονητή, να συνεργάζεται με ένα πρόεδρο ο οποίος έχει γνώση του αθλήματος;

Είναι πολύ θετικό όταν αυτά γίνονται μέσα σε μία διαδικασία η οποία εξασφαλίζει τη σωστή συνεργασία. Είναι καλό να συζητάμε, να υπάρχει διάλογος σε ότι κάνουμε, να υπάρχει συννενόηση χωρίς ο ένας να μπαίνει στα χωράφια του άλλου. Νομίζω ότι είναι θετικό από τη στιγμή που κρατιούνται κάποιες ισορροπίες. Το καλοκαίρι είχαμε πολύ καλή επικοινωνία με τον κ. Λάσκαρη, καλή συνεργασία, όλα τα βήματα τα κάναμε μαζί. Σε όλες τις επιλογές που κάναμε υπήρξε προηγούμενα συζήτηση και υπήρξε και συμφωνία για να προχωρήσουμε όπως προχωρήσαμε. 

Επίσης, είδαμε μετά την ήττα από τη Μπουντούτσνοστ και πριν την ΑΕΚ, ο κ. Λάσκαρης να παρεμβαίνει με τη παρουσία του τότε σε μία προπόνηση της ομάδας, όπου η ομιλία του φάνηκε ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους παίκτες. Αλήθεια τι ειπώθηκε και τελικά κοιτώντας τώρα με ψυχραιμία τα λόγια του επηρέασαν τόσο πολύ την ομάδα όσο φάνηκε στην συνέχεια μέσα στο γήπεδο;

Το τι ειπώθηκε ακριβώς δε μπορούμε να το πούμε τώρα, προφανώς. Αυτή η κίνηση νομίζω ότι ήταν μία συλλογική απόφαση. Συζητήσαμε για να γίνει αυτή η κίνηση και την ήθελα κι εγώ, να είναι κοντά μας και να μας πει δυο λόγια. Η ομιλία του ήταν πολύ εύστοχη, έχοντας αρκετή δοσολογία και από το συστατικό της αυστηρότητας και από το συστατικό της αισιοδοξίας και της ενθάρρυνσης.

"Ο ΑΡΗΣ είναι προορισμός. Θα ήθελα να μείνω πολλά χρόνια"

Το συμβόλαιο σου τελειώνει το καλοκαίρι. Έχουν γίνει συζητήσεις για την επόμενη χρονιά με τη διοίκηση; 

Όχι δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο. Μέσα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και επικοινωνίας που έχουμε, διαφαίνεται η διάθεση όλων μας. Αλλά συγκεκριμένες συζητήσεις δεν έχουν γίνει ακόμα. 

Ο Δημήτρης Πρίφτης φαντάζεται τον εαυτό του να μένει πολλά χρόνια στον ΑΡΗ, δηλαδή βλέπεις σε βάθος για παράδειγμα πέντε ετών τον εαυτό σου στην ομάδα; 

Αλίμονο, το σκέφτομαι και είναι αυτό που θα ήθελα. Πέρα από τον ΑΡΗ που είναι μία μεγάλη ομάδα, με τεράστια δυναμική και όπως έχω ξαναπεί είναι μία ομάδα προορισμός και όχι σκαλοπάτι. Θεωρώ, θα ήταν ευχής έργον να μπορέσω να συνεχίσω στον ΑΡΗ και για έναν ακόμα λόγο, σα χαρακτήρας τα βήματα μου είναι σταθερά, δε μου αρέσουν οι πολλές αλλαγές. Με αρέσει η προοδευτικότητα σε ότι κάνω και οι σταθερές διαδρομές. Αναμφίβολα θα ήταν πολύ θετικό για μένα να συνεχίσω, θα ήταν δύσκολο να ξεκινήσω κάτι καινούργιο σε μία νέα ομάδα, σε ένα νέο περιβάλλον και να πρέπει από την αρχή να κάνω πράγματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί εδώ και αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για την επόμενη χρονιά. 

"Εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση στο ρόστερ"

Ωραία ασίστ μου δίνεις λέγοντας ότι δε σου αρέσουν οι αλλαγές. Αυτό ισχύει και για τους παίκτες; 

Ισχύει γενικά στη ζωή μου, ότι δε θέλω πολλές αλλαγές. Από τη μουσική που ακούω, την οικογένεια μου, το τρόπο που ζω. Δεν είμαι των αλλαγών. Το σωστό είναι να προγραμματίζεις κάτι όταν έχεις τα δεδομένα σου. Η συγκεκριμένη περίοδος ήταν αυτή του καλοκαιριού, κάναμε ένα προγραμματισμό, φτιάξαμε κάτι με μία δομή, καλή ή κακή αυτό θα φανεί στο τέλος και πιστεύω ότι κατά την εξέλιξη της χρονιάς εφόσον έχεις προγραμματίσει σωστά τα βήματα σου, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δείξεις εμπιστοσύνη και να ενθαρρύνεις το ρόστερ που έχεις. Φυσικά, όταν νιώσεις ότι η ομάδα έχει ανάγκη από κάτι έξτρα, εννοείται ότι θα λειτουργήσω πάντα υπέρ της ομάδας και για το καλό της ομάδας. Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου δεν είναι αυτό, για πολύ μικρούς λόγους να κάνω αλλαγές. 

Ένιωσες πίεση όταν το μεταγραφικό ήταν στην επικαιρότητα; Για παράδειγμα, ο Τσούπκοβιτς δε ξεκίνησε όπως θα περίμεναν κάποιοι, υπάρχει παράλληλα η εντύπωση, η αίσθηση ότι η ομάδα έχει πολλά χρήματα για να πάρει άμεσα όποιον παίκτη θέλει.

Καταρχήν, η ομάδα δεν έχει πολλά εκατομμύρια, κάνει κάποια σωστά βήματα σε συνδυασμό με ένα μεγάλο κομμάτι που έχει να διαχειριστεί και αφορά το παρελθόν. Κάνει σωστά βήματα για να πορευτεί στο μέλλον. Αυτά τα σωστά βήματα προϋποθέτουν όχι πολύ μεγάλα και απότομα ανοίγματα. Οτιδήποτε ξαφνικό θα είναι εναντίον της προοπτικής της ομάδας. Γι' αυτό το λόγο, φτιάξαμε ένα ρόστερ με μία δεδομένη οικονομική ισορροπία. Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα από πέρσι, με βάση αυτό έπρεπε να κάνουμε τη δομή της ομάδας. Με βάση αυτό έπρεπε κάποιοι παίκτες να έχουν κάποιους ρόλους και μέσα από αυτούς να έχουν και κάποιες συγκεκριμένες οικονομικές απολαβές. Άρα, σε κάθε ομάδα χρειάζεται ένας παίκτης που θα πάρει 2 ευρώ, ο άλλος θα πάρει 5, ο άλλος 10 ευρώ. Και σίγουρα ο Τσούπκοβιτς μπορεί να μην είναι ο παίκτης που ήταν πέρυσι στα Τρίκαλα, αλλά επειδή στη ζωή όλα είναι δούνε και λαβείν, πέρυσι δεν έπαιζε πέντε λεπτά αλλά έπαιζε 30 λεπτά. Άρα, ήταν διαφορετικός ο ρόλος του πέρυσι με φέτος. Ένα ρόστερ πρέπει να έχει μία ισορροπία, οικονομική και από άποψη ρόλων.

"Δε με επηρεάζουν τα social media"

Επανέρχομαι στο κομμάτι της πίεσης και βάζω στη κουβέντα τα social media, το facebook για παράδειγμα, τα οποία αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Ενημερώνεσαι, καταρχήν, για ότι γράφεται για σένα, τις απόψεις των φιλάθλων, είτε είναι αρνητικές είτε θετικές; Και νιώθεις έξτρα πίεση ή ένιωσες για παράδειγμα στο μεταγραφικό κομμάτι; 

Λαμβάνω κάποια δεδομένα, δε προέρχονται από άμεση χρήση, δεν έχω ούτε facebook, ούτε twitter, δε τα χρησιμοποιώ. Όμως φτάνουν σε μένα κάποιες απόψεις. Ο κόσμος είναι κόσμος, σκέφτεται και λειτουργεί με το οπαδικό συναίσθημα, δε μπορεί πάντα να είναι αντικειμενικός. Εμένα η δουλειά μου είναι, μαζί με τη διοίκηση, να προσπαθήσω να φτιάξω κάτι που θα έχει λογική, προγραμματισμό και ταυτόχρονα θα περιβληθεί με εμπιστοσύνη και αγάπη. Αυτή είναι η βασική μου αρμοδιότητα και σε ένα δεύτερο στάδιο να συγκρατήσω τα πράγματα όταν πάνε να ξεφύγουν. Γενικά σαν άνθρωπος δεν επηρεάζομαι πάρα πολύ, προσπαθώ να τα απομονώσω, να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου, στο τομέα για τον οποίο είμαι εδώ. Ξέρω ότι είναι μία ομάδα ο ΑΡΗΣ που απευθύνεται σε μεγάλο κοινό. Ότι είναι έντονη η παρουσία του κόσμου και η συμμετοχή του σε όλα αυτά που γίνονται στην ομάδα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, πιστεύω ότι ο ΑΡΗΣ είναι μεγάλη ομάδα, λόγω του κόσμου του. Αυτή είναι η διαφορά του με τις άλλες ομάδες. Είμαι χαρούμενος που είμαι σε ένα σύλλογο που απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο κοινό και ότι αυτό που κάνουμε κάθε μέρα στο γήπεδο απευθύνεται στο κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε στο γήπεδο και παίζουμε. Αυτή είναι η έκφραση της ομάδας, ο κόσμος της. Και έτσι. εγώ προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος και να μην επηρεάζομαι στο βαθμό που θα με οδηγήσει να πάρω λάθος αποφάσεις. 

"Οι παίκτες οδηγούν..."

Ο ΑΡΗΣ φέτος, αλλά και πέρυσι, έβγαλε μία ατμόσφαιρα οικογένειας εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η πιάτσα λέει ότι ο Δημήτρης Πρίφτης παίρνει μόνο καλά παιδιά, καλούς χαρακτήρες. Είναι αυτό το βασικό συστατικό για να δημιουργήσεις μια ομάδα-οικογένεια;

Προσπαθώ να επιλέξω παίκτες που θα συνδυάζουν και το κομμάτι που αφορά το αγωνιστικό αλλά και το κομμάτι της γενικότερης συμπεριφοράς και της συνοχής που πρέπει να έχει μία ομάδα. Κατ' αυτή την έννοια, επιλέγω τους χαρακτήρες που εγώ πιστεύω ότι μπορώ να διαχειριστώ και που πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη μίας ομάδας με συνοχή και σύμπνοια. Το αν η ομάδα είναι οικογένεια ή όχι, αυτά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μία εβδομάδα ή σε μία νύχτα. Αναμφίβολα, όλες οι ομάδες περνάνε κρίσεις μέσα σε μία χρονιά, υπάρχουν 2-3 χρονικές στιγμές που η ομάδα θα κληθεί να δείξει τα "δόντια" της και το χαρακτήρα της. Εκεί πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο η ποιότητα του χαρακτήρα του καθενός και κατά πόσο όλα αυτά μπορούν να μπουν μέσα σε ένα πλαίσιο, να θέλουν να μπουν και όχι να ξεφεύγουν και να διαχωρίζουν τη θέση τους, είτε μιλάμε για κακή στιγμή είτε για καλή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία χτίζεται ένα περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί τις προυποθέσεις για να βγάζει ο καθένας από εμάς το καλό κομμάτι του χαρακτήρα του. Γιατί όλοι μας έχουμε και κακές και καλές στιγμές.

Στη περίοδο κρίσης, αυτός που κρατάει τον έλεγχο είναι μόνο ο προπονητής ή υπάρχει και αυτός ο παράγοντας που λέμε ο "αρχηγός των αποδυτυρίων"; 

Τα πρώτα βήματα γίνονται από το προπονητή και το σταφ. Από ένα σημείο και μετά τα πράγματα τα πηγαίνουν οι παίκτες και τα καταλήγουν οι παίκτες. Αυτή είναι η δουλειά. Οι παίκτες οδηγούν τα πράγματα από ένα σημείο και μετά. Το ίδιο έγινε και πέρυσι, το ίδιο θα γίνει και φέτος.

Στο κομμάτι ατμόσφαιρα οικογένειας στην ομάδα, είδαμε και ένα διαφορετικό δέσιμο με τη διοίκηση Λάσκαρη. Αρχικά, με το δείπνο στην οικεία του κ. Μάνου Λάσκαρη, μετά με τη κίνηση της διοίκησης να μεταφέρει τις οικογένειες των μελών της ομάδας στην Αθήνα στις γιορτές, μία κίνηση που προκάλεσε εντύπωση. 

Σίγουρα, η διοίκηση έχει την οικονομική δυνατότητα και το εκανε. Το επέβαλλαν λίγο-πολύ και οι συνθήκες διότι είχαμε δύο παιχνίδια μέσα σε τρεις ημέρες, των Εορτών. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Λάσκαρη είναι πολύ κοντά μας, σε κάθε μας βήμα, το αισθάνομαι κι εγώ και οι παίκτες. Είναι έντονα μεταδοτικό μέσα στην ομάδα, είναι δίπλα μας. Όλη η διοίκηση είναι δίπλα μας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και όταν αυτό διατηρηθεί και εδραιωθεί θα παίζει σημαντικό ρόλο, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να πετύχει η ομάδα, όχι μόνο φέτος αλλά κάθε χρόνο. Η κίνηση αυτή, που είμασταν όλοι μαζί, ήταν πολύ σημαντική. Κι άλλες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και μπορεί να μη το κάνουν. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί έχουμε αυτή τη σύμπνοια στις απόψεις μας με τη διοίκηση σε αυτό το κομμάτι. 

Αυτή η αλλαγή στο πρόγραμμα, τα δύο ντέρμπι μέσα σε τρεις ημέρες, επηρέασαν την ομάδα στο βαθμό που φάνηκε προς τα έξω; Από προπονητικής πλευράς, ζώντας από μέσα την ομάδα, αυτή η αλλαγή επηρέασε τόσο πολύ το σχεδιασμό σου; 

Ήταν δύο παιχνίδια πολύ δύσκολα, υψηλών απαιτήσεων μέσα σε τρεις ημέρες. Δεν είχαμε να σκεφτούμε περισσότερο, ότι είναι είναι και εμείς πρέπει να παίξουμε με τις συνθήκες που μας επιβάλλει η διοργανώτρια αρχή. Έπρεπε να πάμε να παίξουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Στο πρώτο παιχνίδι είχαμε μία καλή παρουσία, στο δεύτερο είχαμε μία πολύ κακή παρουσία. Έγινε αυτό που έπρεπε και συνεχίζουμε. 

Θέλω να πάω λίγο στο κομμάτι "διαιτησία". Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, σε είδαμε αρκετές φορές να διαμαρτύρεσαι έντονα προς τους διαιτητές. Οι φίλαθλοι περίμεναν ίσως κάποιου είδους διαμαρτυρίας και μετά το τέλος του αγώνα. Είναι τελικά η ένταση του αγώνα που σε οδηγεί στη διαμαρτυρία και μετά βλέπεις το παιχνίδι πιο ήρεμα, τι έκανε πρώτα η ομάδα και δε κοιτάς τη διαιτησία;

Δε θέλω να πω τίποτα για το κομμάτι διαιτησία. Δε θέλω να αναφερθώ, δεν είναι δική μου δουλειά. Επηρεάζει τη δική μου δουλειά, αλλά δε την αφορά. Δεν είμαι αυτός που θα μιλήσει για τη διαιτησία. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένος μόνο στο κομμάτι που με αφορά.

"Τεράστια αίσθηση μας έκανε η παρουσία του κόσμου στα εκτός έδρας"

Περίμενες τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο φέτος; Πέρυσι οι φίλαθλοι στήριξαν την ομάδα, η οποία έκανε μία διαφορετική προσπάθεια με τα γνωστά προβλήματα. 

Βλεπω τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο, κάτι που θεωρώ πολύ φυσιολογικό μετά τα όσα έγιναν. Αλλά θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή και η στήριξη του κόσμου τη περσινή χρονιά ήταν ακόμα πιο σημαντική. Γιατί ήταν μία πιο δύσκολη χρονιά, με πιο αντίξοες συνθήκες. Από πέρυσι ο κόσμος ήταν κοντά μας, από τον αριθμό των διαρκείας αλλά και από τη συμμετοχή του σε κάθε αγώνα. Και αν στο τέλος δεν είχαμε τη τιμωρία της έδρας, θα ήταν ακόμα πιο έντονη η παρουσία του κόσμου και στο δικό μας μυαλό. Γενικότερα, ο κόσμος είναι πολυ΄σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης ομάδας. 

Το γεγονός ότι ο φίλαθλος του ΑΡΗ, λόγω των όσων έχουν γίνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα, έρχεται στο γήπεδο και περιμένει κάτι παραπάνω από εσάς, σας γεμίζει άγχος, πίεση; 

Νομίζω ότι κάνουμε κακή χρήση της λέξης πίεσης. Είναι πρώτα ενθάρρυνση, εμπιστοσύνη το γεγονός ότι ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο και μας σπρώχνει και μετά έρχεται η πίεση. Εννοείται. από κάτι που γίνεται και υπάρχουν χιλιάδες βλέμματα πάνω σου, πρέπει να είσαι πιο συνεπής, πιο σοβαρός. Αυτό είναι μία μορφή πίεσης αλλά έτσι πρέπει να είναι.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα, αλλά και για τους παίκτες πέρα από το Αλεξάνδρειο, να βλέπετε τους φιλαθλους του ΑΡΗ να έρχονται στα εκτός έδρας παιχνίδια, κυρίως στο εξωτερικό; Φαντάζει κλισέ για εμάς τους δημοσιογράφους να το λέμε και να το γράφουμε αλλά τελικά επηρεάζει τους παίκτες αυτό το γεγονός; 

Η παρουσία του κόσμου σε τέτοια παιχνίδια είναι δείγμα απλά μεγάλης ομάδας, όπως είναι ο ΑΡΗΣ. Δείγμα της δίψας να βοηθήσει την ομάδα και να την ενθαρρύνει στη προσπάθεια της. Βέβαια και το συζητάνε οι παίκτες, είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο και η παρουσία του κόσμου έχει κάνει τεράστια αίσθηση στους ξένους. Αλλά και σε εμάς τους Έλληνες. 

"Υπάρχει διάθεση από τους ξένους να μείνουν"

Νιώθεις δικαιωμένος για τις επιλογές των ξένων; Είναι κάτι για το οποίο έχεις δεχθεί συγχαρητήρια σχεδόν από όλους τους αντίπαλους προπονητές.

Πιστεύω ότι μελετήσαμε αρκετά, συνεργαστήκαμε με τη διοίκηση και εμείς οι προπονητές μεταξύ μας, κάναμε κάποιες επιλογές σε σχέση και με τα οικονομικά δεδομένα που είχαμε και ήταν αρκετά σωστές. Επίσης, και για τους Έλληνες ισχύει αυτό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον "κορμό" που έχουμε φτιάξει. 

Οι ξένοι, βέβαια, με βάση τη μέχρι τώρα παρουσία τους, έχουν ανεβάσει την αξία τους. Πόσο δύσκολο είναι να τους κρατήσεις και του χρόνου; 

Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με το οικονομικό, με τι προτάσεις έχει ο κάθε παίκτης και επίσης έχει να κάνει με την ατμόσφαιρα, αυτό που βιώνουν στην ομάδα. Νομίζω ότι διάθεση όλων είναι να συνεχίσουν και του χρόνου στον ΑΡΗ, διότι το δεύτερο στοιχείο είναι πολύ έντονο εδώ, οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ καλές. Βεβαια. παίζει ρόλο και το πρώτο κομμάτι, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα δούμε. 

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες συνθήκες, όπως ανέφερες για τους παίκτες; 

Ο κόσμος πιστεύει ότι οι συνθήκες έχουν να κάνουν μόνο με το οικονομικό. Εγώ πιστεύω ότι τις συνθήκες τις δημιουργούν οι άνθρωποι. Και όταν οι άνθρωποι έχουν την ίδια σκέψη και υπάρχει σύμπνοια και εμπιστοσύνη μεταξύ τους, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να πούμε ότι υπάρχουν καλές συνθήκες. Μετά έρχονται τα οικονομικά δεδομένα τα οποία περιβάλλουν το βασικό συστατικό, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που πρέπει να έχει το ανθρώπινο δυναμικό μίας ομάδας.

"100% είχε θέση ο Σάσα"

Ο Σάσα Βεζένκοφ είχε θέση στο φετινό ΑΡΗ; 

100% είχε θέση! Ο Σάσα είναι ένας παίκτης που πάντα, σε οποιαδήποτε ρόστερ, θα ήταν πολύ χρήσιμος. Και ειδικά στον ΑΡΗ που έχει και μία ιδιαίτερη σχέση. 

Φέτος ο ΑΡΗΣ έχει δύο νεαρούς παίκτες, τον Δημήτρη Φλιώνη και τον Νίκο Δίπλαρο, οι οποίοι θεωρούνται "επένδυση" για το μέλλον. Πόσος καιρός χρειάζεται μέχρι να τους δούμε σε μία θέση βασική στο ρόστερ; 

Όλα θέλουν το χρόνο τους. Η ανυπομονησία είναι ο εχθρός της βελτίωσης και της προόδου σε οτιδήποτε γίνεται, είτε μιλάμε σε ομαδικό είτε σε ατομικό επίπεδο. Τα παιδιά είναι πολύ ταλαντούχα. Όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, και θέλω να τονίσω ότι υπήρχε η ανάγκη από τα δεδομένα που εμφανίστηκαν στην ομάδα λόγω τραυματισμών, ανταποκρίθηκαν. Προπονούνται, βελτιώνονται καθημερινά, έχουν το σωστό χαρακτήρα και νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να περιμένει από αυτά τα παιδιά. 

Μπορεί να συμβαδίσει σε μία ομάδα, ο πρωταθλητισμός σε υψηλό επίπεδο και με τη παραγωγή και τη προώθηση ταλέντων;

Μπορεί, αλλά πρέπει να έχεις ισορροπία. Δε μπορείς να έχεις σε μία ομάδα που θα έχει πολλούς υψηλούς στόχους, τέσσερις "μικρούς" σε ενεργό ρόλό. Όλα αυτά θέλουν μία προοδευτικότητα, να γίνουν με μία κλιμάκωση. 

Θέλω να αναφερθώ σε ένα παίκτη με τον οποίο έχεις μία ιδιαίτερη σχέση, έχεις συνεργαστεί μαζί του σε αρκετές ομάδες, τον Βασίλη Σίμτσακ.

Έχω μία ιδιαίτερη σχέση ναι, έχουμε συνυπάρξει σε πολλές ομάδες. Πιστεύω ότι είναι ένα θετικό στοιχείο σε μία ομάδα. Όπου έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια, έγινε κάτι καλό. Έχει αίσθηση του παιχνιδιού, είναι ιδιαίτερα έξυπνος παίκτης, ξέρει πως να συμπεριφερθεί, πως να εκμεταλλευτεί πράγματα που θα προκύψουν μέσα σε ένα παιχνίδι και πως να καλύψει τις αδυναμίες του. Και χωρίς να έχει ιδιαίτερα προσόντα, να μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μία ομάδα.

Βοηθό σου θα τον πάρεις; Αυτό δήλωσε ότι θέλει.

Δε ξέρω αν θα γίνει βοηθός μου. Αλλά απ' όσο ξέρω δε θα γίνει σύντομα γιατί θέλει να συνεχίσει να παίζει. Και εφόσον μπορεί να βοηθάει μέσα από το παρκέ, νομίζω ότι δεν είναι ακόμα η ώρα που να μπει στο πλάι. 

Η ευχή σου για το 2016;

Γενικότερα η ευχή είναι κλισέ αλλά είναι πολύ σημαντική. Υγεία για όλο το κόσμο. Να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, περισσότερο ανθεκτικοί, να έχουμε υπομονή. Όσον αφορά τον ΑΡΗ, όχι μόνο για το 2016, αλλά το μέλλον του ανεξάρτητα από το ρόστερ, τον προπονητή, πιστεύω ότι έρχονται πολύ καλές στιγμές και αν υπάρχει υπομονή θα έρθουν και πολύ μεγάλες στιγμές. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου